Zwangerschap: waar heb ik recht op?

Zwangerschap, waar moet je op letten bij Zwangerschapsverlof?

Er zijn veel regels over arbeidsongeschiktheid. Ook zwanger zijn is hier één van. Er zijn veel regels waar je rekening mee moet houden om met zwangerschapsverlof te gaan. Hieronder staan de meest belangrijkste regels en rechten waar een zwangere vrouw aan moet voldoen en recht op heeft. Ben jij benieuwd? Lees vooral verder!

Ontslag om zwangerschap

Zodra je zwanger bent en het hebt aangegeven mag een werknemer je niet ontslaan. Ook niet tijdens het zwangerschapsverlof, bevallingsverlof en 6 weken na het bevallingsverlof.

Wanneer heb je recht op een zwangerschapsuitkering en bevallingsuitkering?

Heb je een WW-, WIA-, of Ziektewetuitkering? Dan kan je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof krijgen. Bovendien heb je dan recht op WAZO, zwangerschaps- en bevallingsuitkering.

Allebei de verloffen en uitkeringen vraag je in één keer mee. Tot aan de bevalling geldt het zwangerschapsverlof en uitkering. Na de bevalling ruilt dit zich in voor het bevallingsverlof en uitkering.

Uitkeringen

De uitkering voor de zwangerschaps- en bevallingsuitkeringen gelden minimaal 16 weken lang. Je krijgt hierbij 100% van jouw dagloon doorbetaald. Vanaf 4-6 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum gaat het verlof in. Na de bevalling heb je minimaal 10 weken bevallingsverlof.

Krijg je een tweeling, drieling, of meer. Dan gelden er andere regels. Je hebt recht op 20 weken lang verlof. Je krijgt tussen de 8 en 10 weken zwangerschapsverlof voor de uitgerekende bevallingsdatum. Bovendien heb je 10 weken bevallingsverlof.Zwangerschap, waar moet je op letten bij Zwangerschapsverlof?

Ziekte tijdens zwangerschap

Word je ziek voor, tijdens of na de zwangerschap? Ook dan heb je recht op een uitkering. Afhankelijk van de periode waarin je ziek wordt gelden andere maatregelen. Jouw werkgever kan een ziektewetuitkering aanvragen.

Zzp zwangerschapsverlof

Als zzp’er heb je ook recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Je kan een ZEZ, zelfstandige en zwanger, uitkering aanvragen, als:

  • Je een eigen onderneming hebt
  • Werkt met iemand met een persoonsgebonden budget, meewerkende echtgenote, huisarts, artiest, directeur-grootaandeelhouder of gastouder bent.
  • Medeaandeelhouder van een bedrijf bent waar jij werkt.
  • Werkt als beroepsbeoefenaar met bepaalde arbeidsovereenkomsten.

ZEZ-uitkering

Net zoals een gewone uitkering van een medewerker, heeft een zelfstandige recht op 16 weken ZEZ-uitkering. Ook hier geldt; 4 tot 6 weken voor de uitgerekende datum. Na de bevalling heb je minimaal 10 weken een uitkering. Zwanger van twee of meer? Dan geldt ook hier 20 weken. De ZEZ-uitkering wordt iedere week op jouw rekening gestort, tenzij je wordt vervangen iemand van een uitzend/bemiddel bureau. Dan wordt het geld op de rekening van het bureau gestort.

Hoe hoog is de ZEZ-uitkering?

Het berekenen van de ZEZ-uitkering gebeurt op basis van de inkomsten van het vorige jaar. De uitkering is niet hoger dan het brutominimumloon. Heb je dus meer dan 1.225 uur in het voorgaande kalenderjaar verdiend, dan wordt er automatisch vanuit gegaan dat je meer dan het minimum brutoloon verdient. Je hebt recht op 100% van het bruto wettelijke minimumloon. Minder dan deze aantal uren gewerkt? Dan wordt de ZEZ-uitkering berekend op basis van de inkomsten van het jaar ervoor. Eventueel kan er ook gekeken worden naar de afgelopen vijf kalenderjaren.

Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel, neem dan contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet