Vakantiedagen, wat zijn je rechten

Vakantiedagen

Zon, zee, strand, Vakantie! We willen allemaal wel lekker op vakantie! Maar kan dit zomaar? Welke rechten en plichten heb je? In Nederland heeft iedere werknemer recht op vakantiedagen. In deze blog geven we uitleg over jouw rechten wat betreft de vakantiedagen, en welke vakantiedagen er zijn.

 

Wettelijke & Bovenwettelijke Vakantiedagen

Als je voor een werkgever werkt, bouw je vanaf je eerste werkdag wettelijke vakantiedagen op. Je hebt altijd recht op de ‘wettelijke vakantiedagen’. Dit is het minimum aantal vakantiedagen dat in de wet staat. Daarnaast heb je ook nog Bovenwettelijke vakantiedagen, dat wil zeggen dat je meer vakantiedagen opbouwt dan het wettelijke aantal. De cao of de werkgever bepaalt of medewerkers bovenop hun wettelijke vakantiedagen extra vakantiedagen krijgen. Deze extra dagen zijn niet verplicht, tenzij dit in de cao van de medewerkers staat.

Aantal uren per weekVakantie-Uren per jaarVakantie-Dagen per jaar
24 uur96 uur12 dagen
36 uur144 uur18 dagen
40 uur160 uur20 dagen

In het bovenstaande overzicht, zie je de uren per week (parttime en fulltime) en hoeveel wettelijke vakantiedagen je per jaar recht hebt. Als de cao of arbeidsovereenkomst aangeeft dat een fulltime medewerker boven op de wettelijke vakantiedagen recht heeft op 40 bovenwettelijke vakantie-uren, wat gelijk is aan 5 dagen, dan heeft deze medewerker in totaal recht op 25 vakantiedagen per jaar!

Het is verstandig om je wettelijke vakantiedagen om tijd op te nemen, anders heb je er geen recht meer op. Als je niet in staat bent de wettelijke vakantiedagen op tijd op te nemen, is het verstandig dit te overleggen met je werkgever. Je kunt te de termijn voor het opnemen van deze dagen verlengen, zet dit wel met je werkgever op papier. Heb je vakantiedagen over aan het eind van het jaar? Neem deze dan op vóór 1 juli van het volgende jaar, tenzij je schriftelijk met je werkgever wat anders hebt afgesproken hierover.

Bovenwettelijke vakantiedagen blijven 5 jaar geldig, waardoor je deze kunt opsparen voor latere jaren.

 

Nulurencontract

Je bouwt met een nulurencontract ook vakantiedagen op. Per jaar heb je recht op vier keer het aantal uren dat je per week werkt. Maar wellicht werk je de ene week 5 uur en de andere 40. In de praktijk wordt er bij nulurencontracten dan ook vaak gewerkt met een percentage vakantie-uren dat wordt opgebouwd per gewerkt uur.  Maar omdat je geen vast aantal uren per week werkt, kan er niet op voorhand worden aangegeven hoeveel vakantiedagen je opbouwt. Op welke manier jouw vakantiedagen worden opgebouwd, hangt af van je arbeidsovereenkomst of cao die daarbij hoort. In de praktijk kan het erop neerkomen dat je per gewerkt uur een percentage van een vakantie-uur opbouwt. Hoe dit daadwerkelijk voor jou wordt worden berekend, staat in je cao of in je arbeidsovereenkomst of kun je navragen bij je werkgever.

Vakantiedagen

 

 

 

 

 

 

Hoeveel ziektedagen heb ik?

In Nederland is er geen maximum aantal ziektedagen. Meestal krijg je vanaf de 1e dag van je ziekte loon doorbetaald, maar je kunt te maken krijgen met wachtdagen. De werkgever hoeft dan over de 1e of de eerste 2 dagen, geen loon te betalen. Dit mag alleen als dit in jouw arbeidsovereenkomst of cao staat. Wachtdagen gelden niet bij elke ziekmelding. Ben je ziek geweest en word je binnen 4 weken opnieuw ziek? Dan krijg je vanaf de 1e ziektedag doorbetaald. Je mag alleen bovenwettelijke vakantiedagen omruilen tegen ziektedagen.

Opnemen van vakantiedagen

Als je op vakantie wilt, dan moet je dit schriftelijk aanvragen bij je werkgever. In je verzoek geef je aan, wanneer en hoelang je op vakantie wilt. Je werkgever heeft dan twee weken de tijd om je aanvraag goed of af te keuren.

Ook wanneer je vakantie al een tijd vaststaat, kan deze geweigerd worden. Dit kan bijvoorbeeld als er plots een aantal mensen ziek zijn. De werkgever is dan wel verplicht om de kosten, zoals hotelovernachtingen en/of vliegtickets, te vergoeden. Dit is alleen toegestaan bij zwaarwegende redenen en de werkgever moet de werknemer in staat stellen het verlof een ander moment op te nemen.

Ben je benieuwd hoe het zit bij ontslag of ziekte? Klik dan hier.

Ziek tijdens je vakantie?

Ziek op je vakantie? Je hoeft niet direct naar huis. Herstellen mag op je vakantieadres. Blijf wel bereikbaar en geef je vakantieadres door aan je werkgever. Kun je alleen thuis uitzieken of behandeld worden? Dan is het de bedoeling dat je naar huis gaat. Geef dit wel door aan je werkgever. Ben je weer beter? Laat dit ook meteen weten aan je werkgever.

Als je ziek wordt tijdens je vakantie, kunnen bovenwettelijke vakantiedagen worden ingezet om de ziektedagen te dekken, maar dit kan alleen als er vooraf een schriftelijke overeenkomst is waarin staat dat bovenwettelijke vakantiedagen geruild kunnen worden tegen ziektedagen. Zonder een dergelijke afspraak kun je werkgever je alleen vragen om bovenwettelijke vakantiedagen in te zetten voor ziektedagen met jouw toestemming. Als je niet instemt, heb je recht op loondoorbetaling tijdens je ziekte. Het is dus essentieel om vooraf duidelijke afspraken te hebben over het gebruik van bovenwettelijke vakantiedagen in geval van ziekte tijdens je vakantie.

Let op: dit geldt alleen voor de bovenwettelijke vakantiedagen. De wettelijke vakantie dagen zijn bedoeld om mee bij te tanken, en mogen niet ingeruild worden voor ziektedagen.

Voor meer informatie over “vakantiedagen meenemen naar volgend jaar” en “ziek tijdens je vakantie” klik je hier.

 

 

Vakantiedagen

 

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet