Heb je als ondernemer een auto nodig? Je kunt een auto kopen en deze deels zakelijk gebruiken of helemaal ‘op de zaak’ zetten. Een andere optie is private lease. Het privé leasen van een auto.
Private lease blijft net als voorgaande jaren groeien en eind 2019 waren er 188.000 private leasecontracten in Nederland. Per december 2019 maakt private lease zelfs al 20% procent uit van het totaal aan door VNA-leasemaatschappijen geleasete personenauto’s. Totaal groeide de markt ruim 25%: van 150.000 in 2018 naar 188.000 aan het einde van 2019 (Bron: VNA-lease). Voor ondernemers kan private lease interessant zijn in plaats van het zakelijk gebruik van een privéauto.
Waarom is private lease interessant?
Geld blijft beschikbaar voor bedrijf
Spaargeld dat je voor de aanschaf van een auto reserveert, kun je voor iets anders gebruiken als je kiest voor private lease. Bijvoorbeeld voor jouw bedrijf of voor privé-uitgaven. Bij private lease schaft het leasebedrijf de auto aan. Daarvoor betaal je een vast maandbedrag.
Zekerheid van uitgaven
Met een private leasecontract weet je wat je maandelijks kwijt bent. Je hebt geen zorgen over garagekosten. Kosten die je naast het maandtarief hebt zijn brandstof, eventuele verkeersboetes of eigen risico bij schade.
Geen hoge rente voor lening
Heb je geen spaargeld voor de aanschaf van een auto? Dan kan private lease een betere optie zijn dan een lening afsluiten. Dit soort kredieten hebben vaak hoge rentes.
Fiscaal voordeel ondernemers
Gebruik je de auto ook zakelijk? Met private lease kun je bijtelling voorkomen. Het contract sluit je namelijk privé af, buiten de onderneming om. Per zakelijk gereden kilometer kun je 19 eurocent als kosten aftrekken van de winst.
Je mag btw aftrekken over gebruiks- en onderhoudskosten als je de auto gebruikt voor je zakelijke opdrachten. Je kunt dit aantonen met een rittenadministratie. Deze kosten mogen dan niet in de leasekosten en pakketkeuze zijn meegenomen.
Lease van occasion
Vind je een nieuwe auto niet belangrijk of te duur? Dan kun je ook een gebruikte auto leasen. Daarmee ben je goedkoper uit.
Aandachtspunten
Invloed op maximale hypotheek
Ben je van plan een huis te kopen? Leaseverplichtingen verlagen, net als overige aflossingsverplichtingen, je maximale hypotheekbedrag. Bij een maandelijkse leaseverplichting van 400 euro kun je enkele tienduizenden euro’s minder lenen.
BKR-registratie
Ga je een private leasecontract aan, dan wordt dit geregistreerd bij Stichting BKR. Registratie hoeft niet nadelig te zijn. Kom je je financiële verplichtingen elke maand na? Dan trekken toekomstige kredietverstrekkers de conclusie dat je prima in staat bent om met jouw financiële verantwoordelijkheden om te gaan.
Kilometerbundel
Schat vooraf in hoeveel kilometers je totaal gaat rijden. Stem de kilometerbundel daar op af. Kilometers die buiten de overeengekomen bundel vallen zijn duurder dan kilometers die binnen de bundel vallen. Bij weinig zakelijke kilometers kun je fiscaal minder verrekenen.
Maandelijkse termijnen
De leasetermijn moet maandelijks worden betaald. Bij sterke maandelijkse inkomensschommelingen is private lease niet aan te raden. Biedt de nabije toekomst geen stabiliteit in de persoonlijke levenssfeer of inkomen? Bedenk dan dat de leasevoorwaarden in het contract zeer strikt zijn. Een ‘shortlease’ product biedt mogelijk uitkomst omdat dit per maand opzegbaar is.
Contractbreuk
Een leasecontract kun je niet zomaar verbreken. De kosten van een contractbreuk bij private lease zijn hoog. Verhuizing, scheiding of weinig opdrachten leiden vaak naar ontbinding van het private leasecontract. Tip: kosteloos ontbinden kan met een vooraf gemaakte beschermconstructie, waarvoor je extra betaalt.
Klimaatakkoord en private lease
Het Klimaatakkoord is onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid. Het is een overeenkomst tussen organisaties en bedrijven in Nederland om de opwarming van de aarde verder tegen te gaan. Doel is de CO2-uitstoot in 2030 met 49% te verminderen. Voor private lease springt in het oog: Een toenemend aantal autoleasemaatschappijen gaat toestaan dat leaserijders hun elektrische private leaseauto’s mogen delen. Ook gaan de autoleasemaatschappijen samenwerken met autodeelplatforms en buurauto-achtige initiatieven.
Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)
Rijd je een volledig elektrische personenauto in de kleinere of compacte middenklasse via private lease? Dan kun je in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). De subsidieregeling is voor zowel nieuwe (4.000 euro) als gebruikte (2.000 euro) elektrische personenauto’s. Let op: in 2020 is geen budget meer beschikbaar. In 2021 is het jaarbudget 1.404.000 euro.
Bron: KVK.
Voor vragen mag je altijd contact met ons opnemen via de contactpagina.