Onderneming starten: welke rechtsvorm ga je kiezen?

Ga je een onderneming starten? Welke rechtsvorm kies je?

Ga je een onderneming starten? Dan is het belangrijk om over verschillende onderwerpen goed nagedacht te hebben, zoals hoe je je klant gaat bereiken, wie de concurrentie is en hoe je meerwaarde verwacht toe te voegen voor de klant. Ook is het belangrijk dat je goed nadenkt over het kiezen van een rechtsvorm. De meest eenvoudige rechtsvorm die je kan kiezen is de eenmanszaak. Toch is het goed om ook de andere opties goed te overwegen. 

In dit artikel wordt er antwoord gegeven op de vragen: wat is een rechtsvorm? Wat wordt er bedoeld met aansprakelijkheid? Welke rechtsvormen bestaan er? 

Wat is een rechtsvorm?

Met een rechtsvorm wordt de juridische vorm bedoelt die je onderneming heeft. Zodra je jouw onderneming bij de Kamer van Koophandel besluit in te schrijven, moet je de gekozen rechtsvorm opgeven. Voor welke rechtsvorm je kiest, bepaalt wie er aansprakelijk is voor bijvoorbeeld de schulden die worden gemaakt en verplichten aan de Belastingdienst. 

Wat wordt er bedoeld met aansprakelijkheid?

Onderneming starten, welke rechtsvorm kies je?Je kan kiezen voor rechtsvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid. Of een rechtsvorm een rechtspersoonlijkheid heeft, bepaalt of je wel of niet aansprakelijk bent met je eigen geld. De meest gekozen rechtsvorm is de eenmanszaak. Met deze rechtsvorm ben je 100% aansprakelijk met je privévermogen

Kies je voor een rechtsvorm zonder een rechtspersoonlijkheid? Dan ben je met je eigen geld aansprakelijk voor de schulden die je maakt binnen jouw onderneming. Kies je voor een rechtsvorm met een rechtspersoonlijkheid? Dan is de rechtspersoon aansprakelijk. Alleen in bijzondere gevallen kan je ook aansprakelijk zijn voor de gemaakte schulden. 

Welke rechtsvormen bestaan er?

Zoals eerder genoemd zijn er rechtsvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid. Hieronder worden de rechtsvormen opgesplitst in deze twee categorieën met de bijbehorende rechtsvormen. 

Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid

Eenmanszaak

Bij de rechtsvorm eenmanszaak, ben je volledig aansprakelijk voor de schulden die je maakt. Gaat je onderneming failliet? Dan ga je zelf ook failliet. Let hierop als je bijvoorbeeld besluit te gaan trouwen. 

Vennootschap onder firma

Bij een vennootschap onder firma (ook wel vof genoemd) is elke vennoot volledig aansprakelijk voor de gemaakte schulden binnen jouw onderneming. Heeft een andere vennoot schulden gemaakt? Dat maakt bij deze rechtsvorm niet uit. Je bent dan nog steeds volledig aansprakelijk voor de gemaakte schulden. 

Commanditaire vennootschap

Bij een commanditaire vennootschap (ook wel cv genoemd) ben je volledig aansprakelijk met je privévermogen. Het is mogelijk dat je stille vennoot zijn inbreng kwijtraakt. 

Maatschap

Kies je voor de rechtsvorm maatschap, dan is elke maat voor een gelijk deel aansprakelijk. Welk deel dit is, wordt vastgelegd in het zogenoemde maatschapcontract. 

Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid

Besloten vennootschap (bv), naamloze vennootschap (nv), vereniging en stichting

Kies je voor één van deze rechtsvormen, dan ligt de aansprakelijkheid bij de onderneming zelf. De ondernemers zijn dus niet privé aansprakelijk voor de schulden die worden gemaakt. Let op! Er zijn wel uitzonderingen waardoor je toch privé aansprakelijk kan worden gesteld door de rechter. Denk bijvoorbeeld aan situaties als wanbeheer. 

Coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij

Deze rechtsvorm wordt gezien als een speciale variant op de rechtsvorm van een vereniging. Je mag alleen kiezen voor deze rechtsvorm als er verzekeringen af dienen te worden gesloten met de leden. 

Vereniging van Eigenaren

Bij een Vereniging van Eigenaren (ook wel VvE genoemd) is in principe de rechtspersoon aansprakelijk. Zijn er te weinig leden binnen de VvE? Dan wordt er naar rato gekeken naar de aansprakelijkheid per lid. 

Wil je beginnen met je onderneming en twijfel je welke rechtsvorm het beste bij jou past? 123Onlineboekhouding helpt je graag verder in de startfase van jouw onderneming. Heb je al een onderneming en wil je bijvoorbeeld bedrijfsprocessen optimaliseren? Ook dan helpt 123Onlineboekhouding! Neem vrijblijvend contact met ons op om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen. 

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet