Wat betekenen de nieuwe regels van het kabinet voor ondernemers?

nieuwe regels van het kabinet voor ondernemers

Nieuwe regels van het kabinet. Op dinsdag 20 september 2022 was het Prinsjesdag. Het kabinet heeft op deze dag verschillende nieuwe fiscale maatregelen gedeeld. In het Belastingplan 2023 staan veel plannen die van directe invloed zijn op ondernemers. Het aantal fiscale maatregelen voor 2023 is een stuk hoger dan dat voor het jaar 2022. Hoe dit kan? Vooral de oorlog in Oekraïne lijkt de oorzaak hiervan te zijn. Door de oorlog zijn de energieprijzen gestegen. Dit in combinatie met de oplopende inflatiecijfers, maakt ondernemen lastig. Het kabinet grijpt in. 

Ben je benieuwd wat er allemaal verandert voor jou als ondernemer? Wij hebben de belangrijkste punten van deze nieuwe regels voor je uitgezocht. 

Minder zelfstandigenaftrek 

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan kan het zo zijn dat je in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek. Als je ondernemer bent en voldoet aan het urencriterium, mag je een vast bedrag aftrekken van je winst. Dit heeft als gevolg dat je minder belasting hoeft te betalen. 

Op Prinsjesdag is aangekondigd dat het bedrag dat je mag aftrekken van je winst, flink naar beneden gaat. Waar de zelfstandigenaftrek nu nog 6.310 euro is, wordt dit in 2027 nog maar 900 euro. Hiermee wil het kabinet meer vaste contracten zien op de werkvloer. Vaste contracten zorgen namelijk voor zekerheid. Ondernemen wordt daarentegen minder aantrekkelijk gemaakt door deze maatregel. 

Vrijstelling van bpm voor bestelauto’s

Vanaf 1 januari 2025 is de ondernemersvrijstelling voor bestelauto’s niet meer geldig. Vanaf deze datum zijn ondernemers verplicht om belasting op personenauto’s en motorrijwielen – afgekort bpm – te betalen. Vooral voor de ondernemer die zijn producten rondbrengt met een bestelwagen gaat deze maatregel voelbaar zijn. Dit kan namelijk zorgen voor extra kosten van zo’n 40% van de cataloguswaarde van de auto. 

In de toekomst zal ook een verandering te zien zijn in de berekening van het bpm-tarief. Waar het tarief nu nog wordt berekend met behulp van de nettocatalogusprijs, wordt dit in de toekomst bepaald aan de hand van de hoeveelheid CO2-uitstoot.

Vennootschapsbelasting gewijzigd

Ook de belasting die een onderneming betaalt over de winst – ook wel vennootschapsbelasting genoemd – zal in 2023 hoger uitvallen. Dit heeft vooral gevolgen voor onder andere naamloze en besloten vennootschappen. De lengte van de eerste tariefschijf zal bijna worden gehalveerd van 395.000 euro naar 200.000 euro. Dit zorgt ervoor dat een kleiner deel van de gemaakte winst in het lage tarief valt. Ook het percentage in het lage tarief zal worden verhoogd van 15 naar 19 procent. 

Lastenverzwaring voorkomen 

Ben je directeur-grootaandeelhouder en bezit je meer dan 5 procent van de aandelen van een vennootschap? Ook dan geldt er een fiscale wijziging vanaf 2024. Wat nu box 2 is, wordt opgesplitst in twee tarieven. Waar momenteel nog een percentage van 26,9 procent voor de gehele box 2 geldig is, zal dit voor inkomsten tot 67.000 euro 24,5 procent worden. Voor de inkomsten daarboven komt er een hoger percentage: 31 procent. 

Invoering van een energieplafond

Valt jouw onderneming binnen het mkb? Dan wil het kabinet een tijdelijk prijsplafond invoeren voor energieprijzen. Mogelijk komt er een speciale subsidieregeling voor bedrijven die veel energie verbruiken om hun dienst of product te kunnen leveren. Hieronder vallen bakkers en tuincentra, maar bijvoorbeeld ook sauna’s. 

Wil je weten wat bovenstaande betekent voor jouw onderneming? 123Onlineboekhouding helpt je door financieel advies te geven. Liever boekhoudkundig advies? Ook dan helpt 123Onlineboekhouding. Neem vrijblijvend contact met ons op om te kijken wat het beste past in jouw situatie. 

 

 

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet