De politieke partijen SP, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie lieten in 2021 weten de ‘Wet Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ als wetsvoorstel in te willen dienen. Eind 2022 sloten ook de partijen D66 en Volt zich aan bij het voorstel. Het doel van deze wet is om internationale ondernemingen te laten stoppen met kinderarbeid, uitbuiting en het vervuilen van het milieu. Toch is er vóór de indiening van deze nieuwe wet al veel kritiek. Lees in deze blog meer over de verplichting verantwoord te ondernemen en waarom MVO voordelig is voor je eigen onderneming.
Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)?
De Rijksoverheid stimuleert (internationale) bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het begrip maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent dat je als ondernemer in alle activiteiten en processen rekening houdt met klimaatneutraliteit, circulariteit en inclusiviteit. In de ideale situatie bereikt ondernemend Nederland een nieuwe economie. Hieronder vallen onder andere de thema’s echte prijzen, transparante ketens, groene energie, biodiversiteit en de circulaire economie.
Wat staat er in het MVO-wetsvoorstel?
Ondernemingen die niet ethisch verantwoord ondernemen, lopen – indien het voorstel wordt opgenomen in de wet – het risico op een sanctie. De Autoriteit Consument en Markt – ook wel bekend als ACM – zou verantwoordelijk zijn voor het toezicht en het eventueel opleggen van deze sancties. Alle bedrijven die meer dan 250 werknemers in dienst hebben en een hogere omzet draaien dan 40 miljoen euro moeten in hun jaarverslag zetten tegen welke misstanden zij aanlopen, inclusief een plan van aanpak hoe de misstanden opgelost kunnen worden.
Waarom is het wetsvoorstel geweigerd door het kabinet?
Liesje Schreinemacher – de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking – heeft samen met Micky Adriaansens – de minister van Economische Zaken en Klimaat – laten weten niets te zien in de huidige vorm van het MVO-wetsvoorstel. De grootste reden voor het trappen op de rem is dat er wordt gevreesd dat Nederland hiermee strenger wordt dan in omliggende landen. Het risico is dat bedrijven dan besluiten om weg te gaan uit Nederland.
Waarom zou je als ondernemer maatschappelijk verantwoord ondernemen?
Door maatschappelijk verantwoord te ondernemen investeer je in een betere wereld. Maar waarom zou je als ondernemer je bezighouden met MVO? De belangrijkste voordelen van deze verantwoorde manier van ondernemen staan hieronder voor je op een rij:
- Het is goed voor de reputatie van je onderneming
- Het is aantrekkelijk voor het aantrekken en behouden van je personeel
- Je bespaart geld door bijvoorbeeld over te stappen op ledverlichting en auto’s te vervangen door treinabonnementen
- Je onderneming is goed voorbereid op klimaatregels
- Je hebt een voorsprong op concurrenten
- Je draagt bij aan het oplossen of voorkomen van maatschappelijke problemen zoals slechte werkomstandigheden, milieuvervuiling en armoede
- Je verbetert je reputatie en imago bij je klanten, leveranciers, medewerkers en andere stakeholders
- Je vergroot je marktkansen en concurrentievoordeel door in te spelen op de groeiende vraag naar duurzame producten en diensten
- Je bespaart kosten en verhoogt je efficiëntie door zuiniger om te gaan met energie, grondstoffen en afval.
Ben je ondernemer en wil je bedrijfsadvies over hoe je bijvoorbeeld kunt maatschappelijk verantwoord ondernemen? 123Onlineboekhouding helpt! Liever je gehele boekhouding uitbesteden? Ook dan helpt 123Onlineboekhouding. Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie.