Een eenmanszaak of VOF wordt vaak omgezet naar een BV in verband met aansprakelijkheid of in verband met fiscale voordelen. Maar hoe doe je dit, zijn er veel bijkomende kosten en wat moet je als ondernemer allemaal regelen? Benieuwd? Lees dan snel verder! Wij vertellen je alles over je onderneming omzetten naar een BV.
3 verschillende methodes bij je onderneming omzetten naar een BV:
Het oprichten of het overzetten van jouw onderneming naar een BV is een weloverwogen beslissing.
De voordelen van de verschillende rechtsvormen vind je in dit artikel.
Staat jouw besluit vast en ga je jouw onderneming overzetten naar een BV? Dan kun je kiezen tussen 3 verschillende methodes: geruisloos, ruisend of via een passiva/activa transactie.
Geruisloos:
Geruisloos wordt vrijwel het meest gebruikt. Een onderneming kan bij een geruisloze omzetting met terugwerkende kracht worden omgezet naar een BV. Je kunt tot april van het volgende jaar, met terugwerkende kracht je onderneming kan omzetten naar een BV. Ofwel je kunt in bijvoorbeeld maart 2022 je BV vanaf 1 januari 2021 van kracht laten gaan. Je moet wel een intentieverklaring (één eigenaar) of een voorovereenkomst (bij meerdere eigenaars) voor 1 oktober hebben ingediend.
Het voordeel is dat er geen eindafrekening van de meerwaarde van je bedrijf volgt. Meer hierover lees je bij een ruisende omzetting.
Ruisend:
Bij een ruisende omzetting moet je voor 1 april van hetzelfde jaar een intentieverklaring indienen voordat je tot 1 oktober de tijd hebt om de onderneming, met terugwerkende kracht, om te zetten naar een BV. Er vindt wel een eindafrekening plaats bij de Belastingdienst over de meerwaarde van bedrijfsmiddelen. Over bedrijfsmiddelen, denk aan bijvoorbeeld een pand, waarvan de waarde is gestegen, wordt belasting geheven.
Passiva/activa transactie:
Een Passiva/activa transactie is het eenvoudigste om aan te vragen. Er hoeft geen intentieverklaring worden ingediend, echter kan de BV niet met terugwerkende kracht worden omgezet. Bij het omzetten herwaardeer je de bedrijfsmiddelen direct en reken je bovendien direct af met de Belastingdienst.
Het grote verschil zit dus in: 1. Kun je jouw onderneming met terugwerkende kracht omzetten naar een BV? 2. Vind er een afrekening plaats met de Belastingdienst over de meerwaarde van de bedrijfsmiddelen?
Advies bij je onderneming omzetten naar een BV:
Vaak wordt geadviseerd om, als je veel bedrijfsmiddelen hebt die fors gestegen zijn (denk aan in totaal meer dan € 100.000,-), van een geruisloze omzetting gebruik te maken. Echter, veel mensen vergeten dat ook in de geruisloze omzetting op een later moment de meerwaarde van de bedrijfsmiddelen wordt belast. Waar je bij een geruisloze omzetting wel baat bij hebt, is de extra bedenktijd. Dien je een intentieverklaring voor 1 oktober in, dan heb je tot 1 april volgend jaar bedenktijd. Je bent niet verplicht om je BV om te zetten na het indienen van een intentieverklaring. Bij twijfel is het dan ook handig om altijd een intentieverklaring in te dienen.
De administratielasten, op korte termijn, zijn minder bij een geruisloze omzetting. Je hoeft niet direct jouw bedrijfsmiddelen te herwaarderen en kan dit dus in het volgende jaar bij de IB doen.
Let wel, je kunt jouw aandelen niet de eerste 3 jaar vervreemden (verkopen) aan derden. Dit kan bij een ruisende omzetting wel.
Een passiva/activa transactie is alleen nuttig om op 1 januari en in het bijzonder op 1 juli toe te passen. Zet jij jouw onderneming om naar een BV na 1 januari? Dan moet je dat jaar een dubbele administratie voeren. Jouw huidige onderneming moet tussentijds worden afgesloten en jouw nieuwe BV moet worden geopend. De procedure bij het aanvragen van Btw-nummers duurt vaak te lang waardoor je voor beide ondernemingen aangifte moet doen. Je kunt wel, indien je na een half jaar aan het urencriterium voldoet (als je op full time basis werkt), aanspraak maken op zelfstandigenaftrek. In dat geval kan een passiva/activa transactie op 1 juli voordeliger zijn.
Heb je vragen over je onderneming omzetten? Neem dan contact met ons op!