Wat is een IB47?
IB47 is een regeling van de Belastingdienst die wordt gebruikt voor uitbetalingen aan derden (UBD). Je bent alleen verplicht gegevens over uitbetaalde bedragen aan derden (IB47) aan de Belastingdienst aan te leveren als je een inhoudingsplichtige uitbetaler bent. Je bent een inhoudingsplichtige als je de aangifte loonheffingen moet doen. Je moet je dan als werkgever (in het verleden) hebben aangemeld.
Inhoudsplichtige
Je bent alleen verplicht om uitbetaalde bedragen aan derden te rapporteren wanneer:
De persoon niet bij jou in dienstbetrekking is en
De persoon geen factuur stuurt, of een factuur zonder btw (0%) – dus ook bij de KOR regeling.
De persoon een beloning krijgt in natura – Bijvoorbeeld, als kapper knip je iemand maandelijks, die in ruil jouw website onderhoud.
Let op: als u de beloning voor het werk niet uitbetaalt, maar schuldig blijft, dan moet u het bedrag ook melden als een betaling.
Niet-inhoudingsplichtige uitbetalers
Ben je een niet-inhoudingsplichtige uitbetaler En krijg je van de Belastingdienst een uitnodiging om de gegevens over uitbetaalde bedragen aan derden bij aan te leveren? Dan ben je verplicht alsnog die gegevens aan te leveren.
Wat moet je aanleveren?
Opgegeven moet worden de betalingen aan natuurlijke personen waarbij de volgende informatie moet worden vermeld:
- Het totaal van de uitbetaalde bedragen
- De datum van uitbetaling (bij meerdere betalingen; 2023-12-31
- Voorletters en achternaam van de persoon
- Adres
- Geboortedatum
- Burgerservicenummer
Hoe kun je de gegevens aanleveren?
Sinds januari 2023 kun je de gegevens aanleveren op twee manieren:
Via het gegevensportaal: hiervoor moet je een account aanvragen via aanmeldformulier voor het portaal, als de aanvraag beoordeeld en goedgekeurd is, krijg je inloggegevens en kun je de gegevens aanleveren.
Via Digipoort: Digipoort is het beveiligde digitale kanaal van de overheid. Om via Digipoort berichten te versturen en ontvangen, hebt u een PKIoverheid services servercertificaat nodig.
Voor uitgebreide informatie over het aanleveren van gegevens, het gegevensportaal en PKIoverheid services, klik je hier.
Wanneer lever je de gegevens aan?
Wanneer het jou uitkomt, als je het maar doet vóór 1 februari na het jaar waarin je de bedragen hebt uitbetaald. Heb je uitbetalingen aan derden verricht in 2023? Dan moet je die voor februari 2024 rapporten.
Als de gegevens niet, of te laat worden aangeleverd, riskeer je een boete.
Uitzonderingen van de renseigneringsverplichting
De renseigneringsverplichting geldt niet voor betalingen aan uw werknemers. De Belastingdienst ontvangt de gegevens van uw werknemers namelijk al via de loonadministratie. Ook hoeft u betalingen aan de volgende natuurlijke personen niet te melden:
- betalingen aan vrijwilligers (voor zover deze de maximale vrijwilligersvergoeding niet overschrijden);
- betalingen op grond van facturen die voldoen aan de eisen van de Wet op de omzetbelasting en waarop de btw is vermeld;
- betalingen aan artiesten, beroepssporters of leden van een gezelschap die op grond van een verdrag niet in Nederland zijn belast.
Alle andere betalingen aan derden moet u wel melden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de betaling van facturen van freelancers die gebruikmaken van de kleine ondernemersregeling of als een btw-vrijstelling van toepassing is. Daarop staat namelijk geen omzetbelasting vermeld. Ook geldt de meldplicht als de btw-verleggingsregeling van toepassing is.
Let op: voor bovengenoemde uitzonderingen kan de Belastingdienst u nog wel verzoeken om informatie aan te leveren. U hoeft dan geen BSN te verstrekken.
Ga naar deze link van de Belastingdienst om het IB47 formulier in te dienen.
Wat doet de belastingdienst met de gegevens?
De belastingdienst controleert de gegevens die aangeleverd worden. Daarna worden de gegevens gebruikt voor de aangifte inkomstenbelasting van de persoon die het uitbetaalde bedrag heeft ontvangen. De belastingdienst vult de aangifte van deze persoon vooraf in met de gegevens en kunnen daardoor de aangifte beter beoordelen.