Hoe bepaal jij jouw uurtarief?

Hoe bepaal jij jouw uurtarief - 123Onlineboekhouding

Het kan erg lastig zijn om een uurtarief vast te stellen. Hanteer je een te hoog tarief, dan schrik je klanten af, hanteer je een te laag tarief, dan genereer je te weinig inkomen.
Een uurtarief komt tot stand aan de hand van meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan de sector, jouw opdrachtgever, de opdracht en de omstandigheden.

Het belangrijkste is natuurlijk dat jij met jouw uurtarief jouw zakelijke kosten kunt bekostigen. Je moet je daarnaast afvragen hoeveel jij over wilt houden. Niet alleen om er van te leven, maar ook om een extra spaarcentje te kunnen opbouwen.

Om inzicht te krijgen in wat van uurtarief jij het beste kunt hanteren is het belangrijk om de administratie op orde te hebben. Als je de administratie op orde hebt, heb je de kosten in beeld en kun je een goede kostprijsberekening maken. Dit kan erg complex zijn, voor kostprijsberekeningen kun je 123Onlineboekhouding om advies vragen! Nu je weet wat jouw diensten/producten kosten wil je natuurlijk een extra centje over houden. Het extra bedrag wat je in rekening brengt, is de winstmarge. Het percentage is afhankelijk van verschillende factoren, hieronder worden enkele factoren toegelicht.

Specialistische werkzaamheden

jouw ervaring en specialisme bepalen het uurtarief. Als je een lastige opdracht heb die veel specialisme vereist mag je hier uiteraard meer voor vragen, dit geldt vooral als maar weinig mensen deze specialisme hebben/kennen. Ervaring speelt daarnaast ook een belangrijke rol, mensen zijn bereid meer te betalen voor iemand met 30 jaarervaring, iemand die 5 jaar ervaring heeft, is hier dan in het nadeel.

Duur en omvang van de opdracht

Het is daarnaast logisch dat voor grotere opdrachten (in omvang en duur) lagere tarieven worden gehanteerd. Kleinere opdrachten kosten jou vaak meer tijd en energie. Heb je een grote opdracht, dan hoef je minder tijd te steken in het vinden van nieuwe opdrachten.

Concurrentie bepaalt de prijs

Dit is een belangrijk punt. Je kunt immers wel hoge winstmarges hanteren, maar als de prijs bij een concurrent veel goedkoper is, stappen de klanten naar de concurrent!
Het komt vaak voor dat klanten meerdere offertes aanvragen bij verschillende aanbieders, hier moet jij je dus op inspelen, hoe onderscheid jij je tegenover de rest?

Hier zijn nog enkele stappen die je kunt volgen om je uurtarief te bepalen:

  1. Bepaal je gewenste jaarlijkse inkomen: Begin met het bepalen van het bedrag dat je per jaar wilt verdienen. Houd rekening met je persoonlijke en zakelijke kosten, zoals huur, verzekeringen, belastingen, pensioen, marketingkosten en andere zakelijke uitgaven. Vergeet niet om ook een bedrag voor persoonlijke uitgaven en sparen op te nemen.
  2. Bereken het aantal factureerbare uren per jaar: Niet alle uren die je werkt zijn direct factureerbare uren. Denk aan vakanties, ziekteverlof, administratief werk en tijd besteed aan het vinden van nieuwe klanten. Schat het aantal daadwerkelijk factureerbare uren dat je per jaar verwacht te hebben.
  3. Bepaal je kosten per uur: Verdeel je verwachte jaarlijkse kosten (uit stap 1) door het aantal factureerbare uren (uit stap 2). Dit geeft je een idee van de kosten die je per uur moet dekken om je gewenste inkomen te bereiken.Kosten per uur = Jaarlijkse kosten / Factureerbare uren
  4. Onderzoek de markt: Doe onderzoek naar de tarieven die andere zzp’ers in jouw vakgebied hanteren. Kijk naar professionals met vergelijkbare ervaring en vaardigheden. Dit geeft je een idee van wat als redelijk wordt beschouwd in jouw branche.
  5. Overweeg je toegevoegde waarde: Denk na over de waarde die je kunt leveren aan je klanten en hoe dit zich verhoudt tot concurrenten. Als je unieke vaardigheden, expertise of ervaring hebt die jou onderscheiden, kun je een hoger tarief rechtvaardigen.
  6. Pas je tarief aan op basis van omstandigheden: Houd rekening met factoren zoals de economische situatie, de vraag naar jouw diensten en de geografische locatie. Als de markt competitief is of als er veel concurrentie is, moet je mogelijk je tarief aanpassen om aantrekkelijk te blijven voor klanten.
  7. Test en evalueer: Begin met een redelijk uurtarief op basis van de bovenstaande stappen en test het in de praktijk. Houd je concurrentiepositie, klanttevredenheid en winst in de gaten. Als je merkt dat je te weinig klanten hebt of je winstgevendheid in gevaar komt, moet je mogelijk je tarief heroverwegen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het bepalen van een passend uurtarief een voortdurend proces is. Naarmate je meer ervaring opdoet en je bedrijf groeit, kun je je tarieven aanpassen om je groeiende vaardigheden en waarde weerspiegelen.

En dit hulpmiddel kan ook goed van pas komen: Uurtarief berekenen.

Heb je vragen over dit artikel? Of zoek je ondersteuning bij het bepalen van jouw uurtarief? Neem dan contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet