Het spaartaks schandaal, krijg jij geld terug?

Het spaartaks schandaal, krijg jij geld terug - 123Onlineboekhoudign

De spaartaks is de belasting die je betaalt over je vermogen, dit heet ook wel de vermogensrendementsheffing. De belastingdienst gaat er, tot op heden, vanuit dat iedereen minimaal 4% rendement uit hun vermogen kan halen en rekent hierover 30% belasting. Naar aanleiding van de historisch lage rente percentages is dit scenario niet aannemelijk en maakten tienduizenden mensen bezwaar. De regering overweegt een compensatie, benieuwd of jij hiervoor in aanmerking komt? Lees dan snel verder!

De Spaartaks, wat is het?

De spaartaks betaal je bij je jaarlijkse aangifte van de inkomstenbelasting. In 2013 gold: Wanneer je meer dan € 21.139 aan vermogen had, dit heet ook wel het heffingsvrije vermogen, betaalde je hierover 1,2% vermogensrendementsheffing. In 2017 was het heffingsvrije vermogen 25.000, dit is inmiddels opgelopen tot € 50.650 (als je een fiscale partner hebt wordt het heffingsvrije vermogen verdubbelt). Het heffingsvrije vermogen wordt mede elk jaar verhoogd door de vele bezwaren en procedures die naar aanleiding van het spaartaks systeem lopen.

Het schandaal

Over jouw inkomsten betaal je belasting. De spaartaks heeft om die reden de intentie om, over de inkomsten die je behaalt uit sparen en of beleggen, bijvoorbeeld spaarrente, belasting te heffen.
Omdat het voor de belastingdienst praktisch (nog) niet mogelijk is om bij ieder individu het rendement uit sparen en beleggen te berekenen is het gemiddelde rendement door de overheid geschat op 4 %. Dit was een reëel percentage toen de wet voor het eerst werd ingevoerd, maar met de huidige rentepercentages op bijvoorbeeld het spaargeld is deze schatting niet meer aannemelijk.

Veel mensen kregen niet meer dan 0,5 % rente op hun spaargeld. Dat is veel lager dan de 4% waarover belasting werd geheven. In sommige gevallen betaalden mensen meer belasting over het inkomen uit sparen en beleggen, dan dat ze aan rente hebben ontvangen. De regering overweegt om mensen hierin te compenseren.

De compensaties

Over 2013-2016 hebben tienduizenden mensen bezwaar gemaakt tegen hun belastingaanslag.
In 2019 is in het Nederlandse hoge hof overeengekomen dat de vermogensrendementsheffing tot 2017 in strijd was met het Europese verdrag voor de Rechten van de mens. Over een compensatie werd echter niet gesproken. De Bond van Belastingbetalers is naar het Europese Hof gestapt, het dossier ligt hier al ruim 2 jaar. Oordeelt het Europese hof dat de spaartaks in strijd is met de rechten van de mens, dan worden alle benadeelde box 3 betalers over de jaren 2013 tot en met 2016 gecompenseerd.

Over 2017 en 2018 hebben tevens zestigduizend mensen bezwaar gemaakt. Zij hebben wederom gelijk gekregen van de Hoge Raad en komen voor het belastingjaar 2017 en 2018 wel in aanmerking voor compensatie. Er wordt nog onderzocht of de groep kan worden uitgebreid. Tevens doet de regering over 2017 t/m 2020 op 1 mei hier een uitspraak over.

Over 2019, 2020 en 2021  worden nog procedures gestart. Je doet er verstandig aan om, indien mogelijk en als je belasting hebt betaalt in box 3, bezwaar te maken. De uitkomst van deze procedures zijn nog niet zeker. Het huidige kabinet heeft plannen om dit systeem te hervormen door de belasting te heffen over het daadwerkelijke rendement. De uitvoering hiervan is echter lastig en gaat om die reden nog wel even duren.

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet