Vanaf 2025: ZZP’ers nog strenger gehandhaafd op schijnzelfstandigheid.

ZZP'ers met 1 of 2 opdrachtgevers worden strenger gehandhaafd op schijnzelfstandigheid - 123Onlineboekhouding

De Belastingdienst is al langer bezig om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Schijnzelfstandigheid betekent dat je als Zzp’er werkt bent bij één of twee opdrachtgevers terwijl je in overeenstemming met de wet en regelgeving als werknemer aangemerkt moet worden. Vanaf 2025 is de belastingdienst verplicht op grond van de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties), schijnzelfstandigheid te handhaven. Echter, er zijn steeds meer signaleringen van dergelijke constructies en wordt het ook nu al deels gehandhaafd.

Een vereiste voor Zzp’ers is zelfstandigheid. Er is volgens de Belastingdienst sprake van schijnzelfstandigheid wanneer een Zzp’er, met maar één of twee opdrachtgevers, niet de vrijheid heeft om te bepalen hoe hij of zij zijn werk uitvoert. De Belastingdienst heeft op dit moment vaak flitsbezorgers op het oog. Flitsbezorgers bezorgen boodschappen op de fiets of brommer bij mensen thuis. Veel werkgevers van flitsbezorgers nemen, in plaats van iemand aan te stellen, liever Zzp’ers aan. Dit is voor de werkgever goedkoper, omdat de werkgever geen (sociale) premies hoeft in te houden. Deze Zzp’ers hebben één werkgever: de flitsbezorgdienst, en mogen niet zelf bepalen hoe zij hun werk uitoefenen. Ofwel er is sprake van schijnzelfstandigheid.

Wanneer ben je zelfstandig volgens de wet DBA?

Het is echter wel mogelijk om als zzp’er maar één opdrachtgever te hebben in overeenstemming met de wet en regelgeving van de wet DBA. Er zijn een aantal branches waarin dit niet anders kan, denk aan een arts met een specialisme of een belastingadviseur die part time les geeft op een universiteit. Wellicht is er sprake van maar één opdrachtgever, maar hij of zij mag zelf bepalen hoe en wanneer hij of zij werk verricht. Heb je 3 of meer opdrachtgevers? Dan word je automatisch gezien als zelfstandig en voldoe je dus aan de wet DBA.

Schijnzelfstandigheid en de gevolgen niet naleven DBA

Voorkom flinke naheffingen! Heb je als zzp’er gebruik gemaakt van aftrekposten voor ondernemers en word je door de belastingdienst aangemerkt als werknemer? Dan heb je onrechtmatig gebruik gemaakt van deze aftrekposten. Hetzelfde geldt voor sociale premies die normaliter ingehouden worden. Waren er kwaadwillende bedoelingen en kan de Belastingdienst dit aantonen? Dan kan de Belastingdienst naheffingen en boetes in rekening brengen. Bij kwaadwillende motieven is er opzet in het spel.

Ik heb maar één opdrachtgever, wat nu?

Heb je maar één opdrachtgever, dan doe je er verstandig aan om op korte termijn aan de DBA te voldoen. Er wordt nog niet structureel gehandhaafd op de DBA, maar je kunt altijd steekproefsgewijs een inspectie krijgen. Neem je als zzp’er, naast je huidige opdrachtgever, 2 klussen van andere opdrachtgevers per jaar aan? Dan voldoe je hier automatisch aan. Er zijn ook juridische constructies via derden die naleving van de wet mogelijk kunnen maken. Echter, hier zitten veel kosten aan verbonden.

Wil je weten hoe jij aan de DBA kunt voldoen, of heb je nog andere vragen? Neem dan contact met ons op.

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet