Een rechtsvorm kiezen

Een rechtsvorm kiezen - 123Onlineboekhouding

Voordat je een onderneming start maak je vaak een ondernemingsplan, hierin beschrijf je uitgebreid jouw onderneming en hoe je deze wenst te onderhouden. Jouw investeringen, financieringen en een begroting worden hier uitgebreid in toegelicht, dit zijn tevens belangrijke elementen waar je bij het kiezen van een rechtsvorm rekening mee moet houden. Terwijl jij een ondernemingsplan schrijft kun je hier dus al over nadenken. Eigenlijk kom je tijdens het schrijven van een ondernemingsplan te weten welke rechtsvorm het beste bij jou past!

Ik hoor jou al denken, wat bepaalt nu welke rechtsvorm het beste bij mij past?
Er zijn meerdere factoren die hierop van invloed zijn. Om deze goed te begrijpen is het belangrijk dat je onderscheid kunt maken tussen de verschillende rechtsvormen. De meest voorkomende rechtsvormen zijn een Eenmanszaak, Vennootschap onder Firma (VOF) en een BV.

Rechtsvormen

Eenmanszaak:

Een Eenmanszaak zegt het eigenlijk al in de naam, bij een eenmanszaak is 1 persoon, ofwel de eigenaar, verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Dit betekent overigens niet dat je geen personeel kunt aannemen.

Vennootschap onder Firma:

Bij een VOF is sprake van meerdere vennoten, ofwel meerdere eigenaars. Het is bij een VOF raadzaam om een contract op te stellen waarin je afspraken vastlegt voor bijvoorbeeld de winstverdeling.

BV:

Bij een BV zijn de aandeelhouder(s) verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Bij het oprichten ben jij samen met de medeoprichters verplicht startkapitaal in de vorm van aandelen op te voeren. Het is mogelijk om als enige aandelen in het bedrijf te hebben, dit wordt ook wel directeur groot aandeelhouder (DGA) genoemd.

Zoals je kunt zien hebben het aantal eigenaars al invloed op de keuze bij het kiezen van een rechtsvorm. Is er sprake van één eigenaar, dan valt de VOF al af. Is er sprake van meerdere eigenaars, dan valt de eenmanszaak af.

Aansprakelijkheid

Een ander belangrijke overweging die je maakt, is de aansprakelijkheid. Bij een BV ben je niet privé aansprakelijk voor de schulden die je als bedrijf hebt. Bij één eenmanszaak en een VOF ben je dit wel. Let op, heb je een partner, ook hij of zij kan dan aansprakelijk zijn voor de schulden van het bedrijf.
Moet jij veel investeren en heb je veel lopende leningen, dan heb je een hoger risico en kan een BV aantrekkelijker voor jou zijn.

Belasting

Als ondernemer van een eenmanszaak of VOF moet je over de winst uit jouw onderneming Inkomstenbelasting betalen, een BV betaalt Vennootschapsbelasting over de winst.
Bij een eenmanszaak of VOF heb je veel aftrekposten die je van de winst af mag trekken. Om die reden zijn deze rechtsvormen vaak voordeliger bij een lagere winst. Het omslagpunt, dus wanneer een BV belastingtechnisch voordeliger is dan een eenmanszaak of VOF, ligt ongeveer rond de € 100.000,-.

Administratieve verplichtingen

Als BV heb je extra administratieve verplichtingen, je moet jaarlijks een jaarrekening publiceren, de inhoud is afhankelijk van de grootte van jouw bedrijf. Je moet formeel een jaarlijkse vergadering van Aandeelhouders houden, waarin je onder andere de bestemming van de winst bespreekbaar maakt. En tot slot ben je verplicht om een salaris administratie te voeren. Ook als je DGA-aandeelhouder bent, ben je verplicht om jezelf maandelijks te verlonen.
Bij een eenmanszaak en VOF heb je die verplichtingen niet, bij een VOF moet je natuurlijk wel bij de vennoten onderling afspraken hebben gemaakt of maken met betrekking tot de inleg en winstverdeling.

Natuurlijk zijn er veel meer verschillen of factoren die het kiezen van een rechtsvorm kunnen beïnvloeden. Ook zijn er veel meer soorten rechtsvormen, denk bijvoorbeeld aan een vereniging, stichting of een naamloze vennootschap (NV). Wil je meer over dit onderwerp weten? Neem dan contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet