Het aantal gebruikte acceptgiro’s is te laag om deze betaalmethode langer te ondersteunen. Het aantal verzenders was al ruim aan het afnemen, het zijn vooral banken en bijvoorbeeld leveranciers voor het gebruik van gas, elektriciteit, water, telefonie, televisie en internet die de acceptgiro als betaalmethode hebben aangehouden.
Aan de laatste gebruikers van de acceptgiro wordt het komende anderhalf jaar begeleiding geboden van de betaalvereniging, banken en andere financiële dienstverleners. Ook 123Onlineboekhouding wil hierbij ondersteuning bieden.
Papieren alternatieven:
Overschrijfkaarten:
Voor mensen die graag met papier willen blijven werken kun je overschrijfkaarten bestellen bij jouw bank, deze zijn net zo gebruiksvriendelijk als de acceptgiro kaart, alleen zitten hier kosten aan verbonden.
Incasso machtiging:
Daarnaast kun je gebruik maken van een papieren incasso-machtigingsformulier, de organisatie moet hier dan wel over beschikken. Dit is een formulier waarop je jouw naam en rekeningnummer vermeld. De afschrijving(en) kun je vervolgens eens in de maand controleren op jouw papieren afschrift.
Digitale alternatieven:
Automatische incasso:
Het is digitaal, afhankelijk van de organisatie en dienst/product, tevens mogelijk om een automatische incasso af te sluiten. Het voordeel is dat je, als je het niet eens bent met de incassering, het bedrag digitaal kan storneren (let op, een onterechte stornering kan leiden tot aanmaningen).
Mobiele betaalverzoek:
Mobiele betaalverzoeken worden vaak onderling bij bekenden gebruikt. Echter zijn er ook kleine ondernemingen die van deze betaalmethode gebruik maken. Deze betaalverzoeken worden vaak of via de bank of via het bekende “tikkie” aangemaakt.
Betaallink/QR-code:
Aan, bijvoorbeeld een factuur, kun je tegenwoordig online, dus als je de factuur per mail verstuurt of ontvangt, een betaallink of een QR-code koppelen. Veel organisaties die facturen per mail verzenden maken gebruik van deze methode. De link of code is vaak gekoppeld aan iDeal, waarmee je via jouw online bank platform de betaling kunt verrichten.
iDeal, PayPal en Creditcard:
iDeal, Paypal en betalingen via de creditcard zijn veelgebruikte methodes bij webshops.
Met iDeal betaal je vooraf en verricht jij jouw betaling in de betaalplatform van jouw bank.
Betalingen via PayPal kunnen achteraf gestorneerd worden, mocht je het bijvoorbeeld niet eens zijn met het geleverde product. Aan PayPal kun je jouw bank en/of creditcard koppelen, Heb je geld ontvangen op jouw PayPal, dan kun je deze eenvoudig opnemen via jouw bank. Met een creditcard wordt niet direct geld van jouw rekening afgeschreven. Je leent tijdelijk geld van jouw kredietverstrekker. Je kunt wel jouw creditcard koppelen aan je betaalrekening, de openstaande schuld wordt dan 1 keer per maand afgeschreven.
Cryptocurrency:
Cryptocurrency wordt door velen gezien als de betaalmethode van de toekomst, de markt hierin is op dit moment nog vrij instabiel en is daarom nog niet een erkend betaalmiddel. Echter zijn er al enkele webshops die deze betaalmethode accepteren. De bekendste cryptomunt is de Bitcoin, die al veel pieken en dalen heeft gekend. Bij Cryptocurrency vinden transacties tussen verzender en ontvanger direct plaats, ongeacht de afstand. Aan Cryptocurrency zitten geen transactiekosten (bij internationale handel) verbonden, bij een bank wel.
Uiteraard is iedere organisatie anders en accepteert iedere organisatie verschillende betaalmethodes.
Wil je begeleid worden bij het verrichten van een betaling of heb je vragen? Neem dan contact met ons op!