Belastingdienst geen eerste schuldeiser meer bij schuldsanering door corona 

schuldeiser

De coronacrisis heeft grote impact op ons dagelijks leven, zowel privé als zakelijk. Wanneer gezonde ondernemingen – ondanks alle steunmaatregelen – diep in de problemen komen door deze crisis, zal de Belastingdienst niet meer als eerste in de rij staan als schuldeiser. Het demissionaire kabinet hoopt hiermee een snelle oplossing voor deze ondernemingen te bevorderen. In deze blog lees je meer over de steunmaatregelen en de aangepaste regels omtrent schuldsanering. 

Steunmaatregelen voor ondernemers 

Het coronavirus en de maatregelen die het kabinet heeft opgesteld, raken heel ons land. Er is, gedurende de coronacrisis, vanuit de overheid geprobeerd om zoveel mogelijk ondernemingen staande te houden door middel van de steunpakketten en belastinguitstel. In mei 2021 hebben 369.170 bedrijven gebruik gemaakt van de belastinguitstel regel en hebben 139.540 bedrijven een loonkosten regeling ontvangen. 

Het huidige steunpakket bestaat uit bijvoorbeeld het TVL nachthoreca steunpakket. Wanneer je als horecaondernemer omzetverlies hebt omdat de horecazaak dicht moet tussen 00.00 en 06.00 uur, ontvang je een subsidie waarvan je de vaste lasten kan betalen. Ook is er een subsidie voor geannuleerde evenementen. Hierbij ontvang je een compensatie voor de gemaakte kosten. 

Meeste steunmaatregelen voor ondernemers opgeheven 

Nu de meeste gezondheidsmaatregelen zijn opgeheven, is de steun vanuit de overheid gestopt. Ondernemers moeten nu weer gewoon belasting betalen. Vanaf volgend jaar moeten zij eventueel opgebouwde belastingschulden af gaan lossen. Hier is vijf jaar de tijd voor. Wanneer je zelf er niet uitkomt hoe het zit met belastingschulden, is het raadzaam om een belastingadviseur in te schakelen. 

Belastingdienst heeft geen preferentie positie meer als schuldeiser

Als een gezonde onderneming het niet meer redt om de opgebouwde schulden te betalen, komt deze in een schuldsaneringstraject terecht. Normaal gesproken is de Belastingdienst de schuldeiser die het grootste deel vooralsnog krijgt. Deze preferentie positie als schuldeiser heeft de fiscus nu tijdelijk opgeheven. Met deze regeling wordt de kans vergroot op een akkoord over gedeeltelijke kwijtschelding met alle schuldeisers. 

Wanneer je als ondernemer de grip op je financiën kwijtraakt en last hebt van schulden, kan je schuldhulp nodig hebben. Bij schuldhulpverlening krijg je hulp door middel van schuldhulp en financieel advies. Dit traject duurt gemiddeld tussen de 1 en de 3 jaar, afhankelijk van de hoogte van de gemaakte schulden. Er wordt een overzicht gemaakt van alle inkomsten en uitgaven. Hierna wordt er een plan gemaakt hoe deze schulden afbetaald kunnen worden naast de normale levensvoorziening. 

Heb je hulp nodig bij het doen van je belastingaangifte of wil je schuldhulpbemiddeling? 123 Online boekhouding geeft je graag deskundig advies. Neem vrijblijvend contact met ons op! 

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet