Een bedrijfsovername of een bedrijfsfusie zorgt vaak voor een periode van onduidelijkheid en onrust onder de werknemers. Het personeel vraagt zich bijvoorbeeld af: kan ik mijn baan behouden? Of: wat gaat een overname doen voor mijn loon?
Ook voor de werkgever zijn er veel vraagstukken onduidelijk. Wanneer je besluit een onderneming over te gaan nemen, lijkt het overnameproces vaak wel duidelijk. Toch blijkt het overnemen van een bedrijf lastiger dan gedacht. Het gaat hierbij vooral om zaken die je vooraf niet kunt inschatten. Het belangrijkste is dat je als ondernemer past bij het bedrijf en het bedrijf past bij jou als ondernemer.
In deze blog lees je onverwachte gebeurtenissen die je tegen kunt komen tijdens het overnemen van een bedrijf.
Niet meewerkend of ongemotiveerd personeel
De onderneming die je over wilt gaan nemen, heeft personeel. Zaken als het aantal medewerkers, de loonsom en de functieverdeling zijn je duidelijk geworden. Maar daarmee weet je nog niet alles. Hoe gaan medewerkers onderling met elkaar om? Wat zijn de patronen van de medewerkers en welke werkwijze hoort hierbij? Binnen elk bedrijf is er een bepaalde bedrijfscultuur. Hoe wordt er gereageerd op jouw overname en wat betekent dit voor de sfeer en manier van werken?
Dit soort informatie over de bedrijfscultuur is goed om voorafgaand aan je overname goed in kaart te hebben gebracht. Schets voor de overname verschillende scenario’s en kijk hoe je met deze situaties omgaat.
Afwijkende marges van de winst
De winst die je maakt als je producten verkoopt, bestaat uit het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs. In de jaren voordat je een bedrijf overneemt, zijn er met verschillende leveranciers kortingsvoorwaarden afgesproken. Als je een bedrijf gaat overnemen is het goed om af te vragen: gelden deze voorwaarden ook voor jou?
In verschillende branches zijn kengetallen bekend. Je kunt deze opvragen bij verschillende brancheorganisaties en bij banken. Belangrijk om te weten zijn de brutowinstmarges. Dit is het percentage winst ten opzichte van de verkoopprijs.
Schakel een adviseur in
Overnemen van een bedrijf is in de praktijk vaak lastiger dan wordt gedacht. Aan de ene kant spelen emoties een rol. Daar tegenover staat de financiële en analytische kant. De overname moet uiteindelijk wel geld in het laatje opleveren. Wanneer je besluit om voor je overname een adviseur in te schakelen, stroomlijnen jullie met elkaar het proces.
123Onlineboekhouding helpt, door middel van coaching. Bij het ondernemen komen namelijk veel zaken kijken. De eerste stap bij succesvolle coaching is een persoonlijk gesprek. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken naar jouw situatie. Vervolgens kunnen jullie samen een sterke strategie uitzetten, onderzoeken op welk gebied je kunt groeien en je goed voorbereiden op eventuele bedrijfsrisico’s. Ook voor boekhoudkundig advies kun je bij 123Onlineboekhouding terecht.
Heb je vragen over bedrijfsovername of andere onderwerpen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie.