De wetswijzigingen per juli 2022 uitgelegd

De wetswijzigingen per juli 2022 uitgelegd - 123Onlineboekhouding

Vanaf juli 2022 worden een aantal wetswijzigingen doorgevoerd. Daarvan zijn er 2 die van belang zijn voor het MKB en de consument. De BTW op energie wordt verlaagd van 21 % naar 9 % en de betalingstermijn voor grootbedrijven gaat van 60 naar 30 dagen. Wat betekent dit voor jou?

Btw op energie van 21 % naar 9 %


In 2022 hebben wij een forse stijging in de energieprijzen gezien. In 2021 hadden we al te maken met inflatie en stijgende energieprijzen, maar door de oorlog zijn de prijzen nog harder gestegen dan verwacht. Gelukkig worden huishouden vanaf 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 gecompenseerd. De btw op energie en gas wordt verlaagd van 21 naar 9 procent. Voor particulieren betekent dit dat er 12 % minder btw in rekening wordt gebracht.

Betaal je maandelijks de energierekening (voorschotnota’s)? dan kun je, als je dit nog niet hebt gekregen, een nieuw voorstel met verlaagde tarieven ontvangen. De lagere tarieven gelden vanaf juli 2022 tot en met december 2022. Heb je geen voorstel ontvangen of heb je niet gereageerd? Dan wordt het te veel betaalde bedrag bij de eindnota verrekend.

Voor het MKB die handelen met grootbedrijven veranderd de maximale Betalingstermijn van 60 naar 30 dagen

De betalingstermijn is het aantal dagen waarbinnen een bedrijf verplicht is over te gaan tot betalen.
Kleine bedrijven hanteren vaak kortere betalingstermijnen. Vaak is het voor grotere bedrijven, gezien de administratieve last en verwerkingstijd, niet mogelijk om aan deze kortere betalingstermijnen te voldoen. Om die reden hanteren grote bedrijven vaak een betalingstermijn van 30 (of zelfs 60) dagen.

Maar hoe gaat dit in praktijk? Jij kunt wel een betalingstermijn van 14 dagen op jouw factuur vermelden, maar een bedrijf kan alsnog andere betalingstermijnen hanteren. Zij zijn wel verplicht om een betalingstermijn met jou overeen te komen. Veel grote bedrijven maken hiervoor gebruik van inkoopvoorwaarden. In praktijk worden deze voorwaarden vaak bij de verzending van een offerte meegestuurd. Op het moment dat je een offerte accepteert ga je automatisch akkoord met de inkoopvoorwaarden en is de betalingstermijn van de inkoper lijdend.

Grote bedrijven mogen tot juli 2022 maximaal 60 dagen als betalingstermijn gebruiken. Om het MKB op dit gebied tegemoet te komen wordt vanaf juli 2022 de betalingstermijn verlaagd van 60 naar 30.
Eén bedrijf is een groot bedrijf wanneer het aan 2 van de 3 volgende eisen voldoet:

Activa > € 20 miljoen
Netto omzet > € 40 miljoen
Werknemers > 250

Voldoet een bedrijf niet aan deze eisen, dan valt het bedrijf onder MKB. Hiervoor blijft de maximale betalingstermijn 60 (indien overeengekomen). Heb je lopende contracten met grootbedrijven en wordt er nog een betalingstermijn van 60 dagen gehanteerd? Maak dan nieuwe afspraken met jouw leverancier, zij zijn per juli 2022 verplicht maximaal 30 dagen te hanteren.

Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel? Neem dan contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet