In Nederland krijg je vergoedingen voor huur, zorg, en voor het (levens)onderhoud van minderjarige kinderen. Deze vergoedingen heten toeslagen. Als je aan de voorwaarden voldoet kun je hiervoor in aanmerking komen. Ben je benieuwd wat er gebeurt als je te veel of te weinig hebt ontvangen, of je toeslagen met terugwerkende kracht kunt aanvragen en hoe je toeslagen aanvraagt/wijzigingen doorvoert? Lees dan snel verder!
Uitleg toeslagen
Toeslagen worden maandelijks via de Belastingdienst aan jou uitbetaald. Het maandbedrag wordt geschat op basis van de gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn. Aan de hand van de (aangifte) Inkomstenbelasting wordt het definitieve bedrag vastgesteld. Blijkt uit de aangifte dat je te weinig hebt ontvangen, dan wordt het verschuldigde bedrag uitbetaald. Andersom, wanneer je te veel hebt ontvangen, moet je het te veel ontvangen bedrag terug betalen. Dit mag in één keer, of het mag verrekend worden met toekomstige toeslagen (maximaal 24 maanden).
Het is om die reden erg belangrijk om wijzigingen in bijvoorbeeld de gezinssituatie, die invloed hebben op toeslagen, direct door te geven. Doe je dit niet of te laat, dan kan in het volgende jaar een grote verrekening plaatsvinden. Denk je dat je in het voorgaande jaar recht had op een toeslag maar heb je dit niet gekregen? Neem dan contact met ons, of met de Belastingdienst, op. Je hebt tot 1 september de mogelijkheid om de correctie, en dus het verschuldigde bedrag, met terugwerkende kracht aan te vragen. Val je onder de uitstelregeling, dan kun je de correctie na één jaar nog doorvoeren.
Benieuwd welke toeslagen er zijn en wat de voorwaarden zijn? Klik op deze link!
Hoe vraag je toeslagen aan/hoe voer ik wijzigingen door?
De zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag dien je zelf aan te vragen. Het kindgebonden budget hoef je (meestal) niet aan te vragen, dit gaat vanzelf. Controleer wel of je het kindgebondenbudget ontvangt/hebt ontvangen, heb je dit niet, dan moet je het zelf aanvragen.
Voor het aanvragen van toeslagen en voor het doorvoeren van wijzigingen heb je een DigiD nodig. Heb je een toeslagpartner, dan heb je ook zijn of haar DigiD nodig. Houd daarnaast de gegevens van jouw (en die van jouw partners) jaarinkomen paraat. Door in te loggen op Mijn toeslagen via de Belastingdienst kun je vervolgens de toeslag of wijziging aanvragen.
De Belastingdienst streeft er na om binnen 5 weken de aanvraag of wijziging te verwerken. Je ontvangt dan een “Voorschotbeschikking”. De toeslagen worden rond de 20e van de maand uitbetaald. Heb jij jouw voorschotbeschikking na de 20e van de maand ontvangen? Dan ontvang jij jouw eerste voorschot rond de 20e van de volgende maand. De definitieve berekening vind plaats in het volgende jaar en ontvang je dus na afloop van het jaar waarvoor je de toeslag kreeg. De Belastingdienst kan pas een goede berekening maken als alle gegevens, bijvoorbeeld de aangifte Inkomstenbelasting, binnen zijn. Vaak ontvang je de definitieve berekening tussen juni en 31 december.
Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op!