Welke effecten heeft corona op je aangifte inkomstenbelasting in 2022?

Financieel zit in ons DNA

Tussen 1 maart en 1 mei moet er weer aangifte voor de inkomstenbelasting gedaan. Voor de meeste Nederlanders in loondienst staan de gegevens al ingevuld en ben je met een paar keer doorklikken alweer door de aangifte heen. Afgelopen jaar is er nog veel coronasteun geweest vanuit de overheid en heeft de pandemie misschien wel effect gehad op jouw persoonlijke situatie. 

Maar moet je dit ook verwerken in je aangifte en zo ja, hoe dan? In dit artikel lees je de belangrijkste effecten en de veranderingen die corona heeft op jouw aangifte inkomstenbelasting voor 2022. 

Gebruik maken van aftrek- en reserveregelingen

Voor ondernemers gelden er allerlei regelingen waar je normaal gesproken gebruik van kunt maken. Deze regelingen, zoals de zelfstandigenaftrek, ontwikkelingswerkaftrek en oudedagreserve zijn ook dit jaar gewoon beschikbaar. Normaal gesproken moet je, om aanspraak te maken op deze regelingen, aantonen dat je genoeg uren werkt voor je onderneming. 

Die eis is normaal gesproken 24 uur per week, maar vervalt voor de eerste helft van het jaar 2021 doordat er enkele lockdowns geweest zijn. Voor de tweede helft van 2021 geldt de eis van een gemiddelde van 24 uur per week werken wel. Zorg dat je hier bewijs voor hebt zodat je altijd aan kan tonen dat je deze uren behaald hebt en je dus recht hebt op de genoemde regelingen. 

De herinvesteringsreserve

De belastingdienst probeert met de ondernemers in Nederland mee te denken en heeft daarom enkele regels al wat aangepast. Zo is er normaal een herinvesteringsreserve die je moet opnemen in de winst als je 3 jaar lang geen herinvestering hebt gedaan.

Door de coronacrisis is deze regel dit jaar aangepast voor de aangifte inkomstenbelasting. Je hoeft deze herinvesteringsreserve niet op te nemen als winst, als je voldoet aan één van de volgende voorwaarden:

  • Een herinvestering is vertraagd door de coronacrisis
  • Je bent al begonnen met het aanschaffen van een nieuw bedrijfsmiddel
  • Je hebt aan andere voorwaarden voor de herinvesteringsreserve voldaan

Laat je boekhouder kijken of jij voldoet aan deze nieuwe regels van de belastingdienst en dus je herinvesteringsreserve aan kan houden. 

Middelen van je inkomen

Tijdens de coronacrisis kan je inkomen, zeker als ondernemer, flink heen en weer geschommeld zijn. Daarvoor kun je besluiten je inkomen te ‘middelen’. Bij middelen mag je jouw inkomen van de afgelopen drie jaar bij elkaar optellen en het gemiddelde pakken. Met één goed jaar en twee slechtere jaren kan het zijn dat je over het goede jaar op deze manier belasting terugkrijgt. 

Jouw belastingadviseur kan je hier bij helpen en samen met je uitrekenen of dit voor jou een voordelige optie is, of dat je beter alleen het inkomen van 2021 zelf op kan geven. 

Dit is ook een optie als je door de coronacrisis hebt moeten wisselen van baan en daarbij een ander inkomen hebt gekregen. Zelfs een hoge ontslaguitkering kan een aanleiding zijn om te kiezen voor een middeling van je inkomen. 

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet