Op deze manier voorkom je een kredietafwijzing bij de bank

Financieel zit in ons DNA

Bij de bank komen dagelijks verschillende kredietaanvragen binnen. Beide consumenten en ondernemers hebben soms behoefte aan krediet. Bijvoorbeeld om een nieuwe bank te kopen voor thuis wanneer er koffie overheen valt. Of voor de ondernemer die toch wat meer passiva nodig heeft om het hoofd boven water te houden.
Tijdens de lockdowns zijn de (nood)kredietaanvragen sterk gestegen. Ondernemers hebben krediet nodig om te kunnen blijven bestaat. Toch worden deze aanvragen niet altijd goedgekeurd door de bank en zijn er veel beoordelingscriteriums.

Hoe kan voorkomen worden dat een kredietaanvraag wordt afgewezen?

Boekhouding op orde

Het is nogal wat, dagelijks houdt je de boekhouding bij. Zo heb je een balans, winst- en verliesrekening en bonnetjes. Wanneer je naar de bank gaat om een kredietaanvraag te doen is het van belang dat je dit netjes geordend hebt. Doe je dit op los papier dan is de kans groot dat jouw aanvraag afgewezen wordt. Het beste is om deze gegevens digitaal aan te leveren. Zorg dus dat je jouw boekhouding goed op orde hebt.

Schulden

Wanneer je eenmaal de boekhouding op orde hebt kan er nog een ander probleem zijn. Veel mensen hebben schulden. Vooral als ondernemer heb je schulden bij de bank die je af moet betalen. Wanneer je een kredietaanvraag gaat doen is het niet erg als je schulden hebt. Het is pas een probleem wanneer jouw schulden hoger zijn dan jouw bezit. Dit betekent namelijk dat de onderneming technisch failliet is. Toch is het belangrijker of de onderneming levensvatbaar is of niet en of de onderneming de schulden kan terugbetalen. De schulden kunnen dan toch afbetaald worden door een achterstellingsakte te tekenen. Rente en aflossingen die betaald moeten worden aan de bank krijgen dan voorrang en moeten eerst worden betaald, daarna pas de overige schuldeisers.
Ook is het een optie om in de schuldsanering te gaan. De schuldsanering is een regeling waarbij je een traject doorloopt. De bedoeling is dat je na dit traject schuldvrij bent.

Kosten terugbetalen

Een volgende drempel kan zijn de terugbetaalcapaciteit. De terugbetaalcapaciteit is het bedrag dat je elke maand terug kan betalen. Wanneer je niet in staat bent jouw kosten terug te betalen is een bank hier niet tevreden over en kunnen er problemen ontstaan bij het aanvragen van krediet. Een oplossing hiervoor is het aanbrengen van een goed overzicht van alle kosten. Zo kan de bank goed zien wat de terugbetaalcapaciteit is.

Risico’s

Tenslotte zijn er nog de risico’s, zoals de bedrijfsmatige risico’s, de structuur risico’s en de financiële risico’s. Structuurrisico houdt in dat het geleende geld bij de bank kan wegvloeien uit de onderneming. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er twee banken in het spel zijn. Het is dus belangrijk dat deze gegevens duidelijk gepresenteerd worden aan de bank.

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Het goed voorbereiden van een kredietaanvraag is essentieel. Loop dus niet zomaar de bank binnen zonder enige voorbereiding. Het is belangrijk dat je goed weet hoe jouw boekhouding in elkaar zit. Maak hier goede overzichten voor en neem deze (digitaal) mee naar de bank. Zo kan de bank goed zien hoe jij of jouw onderneming ervoor staat. Dit maakt de kans op toekenning van het krediet het hoogst.
Woon jij in Twente en heb jij boekhoudkundig advies nodig om een kredietaanvraag in te plannen? Maak dan gauw een afspraak bij 123Onlineboekhouding.nl voor boekhoudkundig advies.

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet