Een holding oprichten, wat zijn de voordelen?

Een holding oprichten, wat zijn de voordelen - 123Onlineboekhouding

Wat is een holding?

Je hebt waarschijnlijk wel eens van een moeder en of dochtermaatschappij gehoord. In een holdingstructuur wordt de moedermaatschappij een holding en een dochtermaatschappij een werk maatschappij genoemd. In een dochtermaatschappij ofwel werk maatschappij vinden alle transacties (omzet en omzet gerelateerde kosten) plaats. De reguliere werkzaamheden worden namens de werk maatschappij verricht. In de moedermaatschappij ofwel holding vinden geen activiteiten plaats en doet de holding, buiten het houden van aandelen in de werk maatschappij, niet veel. In een holdingstructuur kan een holding aandelen van meerdere werk maatschappijen bezitten. Dat klinkt allemaal leuk, maar wat zijn de voordelen?

Risico’s spreiden

Door de activa (bijvoorbeeld panden, auto’s, inventaris) op naam te zetten van de holding,  kunnen schuldeisers van de werk maatschappij hierop geen aanspraak maken. Kan de werk maatschappij niet meer aan zijn financiële verplichtingen voldoen, dan is alleen de werk maatschappij hiervoor aansprakelijk. Je dure auto staat in dat geval veilig op de balans bij de holding en kan je ondanks het faillissement behouden!

Fiscale voordelen

Stel je hebt één BV, op het moment dat je dividend (winst uit je bv) uitkeert aan jezelf betaal je dividendbelasting en indirect inkomstenbelasting. Afhankelijk van de situatie hou je vaak maar tot 50 % van het totaalbedrag over. Heb je naast je werk maatschappij een holding en keer je hier dividend aan uit, dan betaal je door de deelnemingsvrijstelling hier geen belasting over. Je houd dus veel geld over wat je kunt investeren in andere bedrijven, beleggen of in jouw pensioen.

Het zelfde geldt voor de verkoop van aandelen. Over de winst, dit is het verschil tussen de verkoopprijs en de prijs die je voor een aandeel hebt betaald, betaal je 25% belasting uit aanmerkelijk belang. Over het vermogen, wat je hiermee hebt verkregen, betaal je vervolgens inkomstenbelasting. Verkoop jij de aandelen van jouw werk maatschappij en ontvang je de koopsom privé? Dan houd je dus niet veel over. Verkoop je de aandelen van jouw werk maatschappij en ontvang je die op jouw holding? Dan betaal je geen belasting over de koopsom!

Kort samengevat kun je een holding zien als een spaarpot en is het een goed middel om risico’s te spreiden!

Nadelen

Ieder voordeel heeft een nadeel, dat geldt ook voor een holdingstructuur. Je kunt als holding, ondanks dat je de risico’s hebt gespreid aansprakelijk worden gesteld voor jouw bezittingen als een werk maatschappij niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Dit komt niet vaak voor, alleen bij een onrechtmatige daad of op grond van een wanprestatie kan hier beroep op worden gedaan.
Heb je meerdere werk maatschappijen die de holding financiert, dan werkt dit dus averechts. Heeft de holding niet genoeg financiële middelen om de werk maatschappijen te onderhouden, dan vallen zij, omdat ze onder een concern staan, ook om.

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet