Een 2de huis aanschaffen en verhuren, is dit nu verstandig?

Een 2de huis aanschaffen en verhuren, is dit nu verstandig - 123Onlineboekhouding

Een 2de huis kopen kan op dit moment een verstandige zet zijn, vooral als je van plan bent om dit te verhuren. Op dit moment is de hypotheekrente erg laag en de vraag naar woonruimte groot.
Als je een 2de huis verhuurt wordt je niet meteen gezien als ondernemer. Maar hoe zit dit nu belastingtechnisch? Hoe financier je jouw 2de woning en waar moet je allemaal aan denken?

Financiering

Net zoals bij jouw hoofdverblijf kun je jouw 2de huis financieren met een hypotheek. Wel gelden er andere regels dan bij een 1e woning. De hypotheekrente op je 1e woning is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, dit geldt niet voor jouw 2de huis. De rentepercentages zijn hoger en je moet meer eigen geld inbrengen. Op dit moment hebben veel mensen door de stijgende huizenprijzen een overwaarde op hun woning. Het is eenvoudiger om, met een meerwaarde op jouw 1e woning, een hypotheek voor jouw 2e huis te nemen. Wil jij jouw 2e huis verhuren? Dan moet je dit wel aangeven bij jouw hypotheekverstrekker.

Belasting

Jouw 2e woning wordt voor de inkomstenbelasting belast in box 3. De belasting die je betaald wordt bepaald aan de hand van de WOZ waarde van jouw 2e woning. Jouw hypotheek en of overige leningen geef je bij box 3 op als schuld, deze worden hier dus van afgetrokken. De opbrengsten die je aan huur ontvangt hoef je niet op te geven.
Als je naast verhuur ook andere diensten aanbiedt, denk aan het verzorgen van ontbijt en of diner, kunnen jouw huuropbrengsten belast zijn als resultaat uit overig werk in box 1. Afhankelijk van hoeveel arbeid er wordt verricht en een hogere opbrengst kan er daarnaast sprake zijn van winst uit onderneming. Je wordt dan door de belastingdienst wel gezien als ondernemer. Als ondernemer hoef je geen btw af te dragen, verhuur valt onder vrijgestelde prestaties.

Lasten

Houd er wel rekening mee dat het beschikbaar stellen van een 2e woning veel lasten met zich mee brengt. Je bent verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning, huurders moeten op elk moment een beroep op jou kunnen doen als er iets stuk is. Als verhuurder zijn kosten voor onderhoud vrijwel altijd voor jou. Huurders hebben daarnaast recht op huurbescherming en je moet in het bezit zijn van alle benodigde vergunningen.
je moet akkoord hebben van de hypotheekverstrekker, de VVE, en de gemeente. Niet alle gemeentes staan particuliere verhuur toe in verband met de bescherming van de woningvoorraad. De woning moet daarnaast voldoen aan alle eisen rondom brandveiligheid.

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet