De middelingsregeling: wat is het en hoe vraag ik het aan? 

Middelingsregeling, wat is het en hoe vraag ik het aan?

Wil je een keer geld ontvangen, in plaats van geld betalen aan de Belastingdienst? Dan is het handig om eens te duiken in de voor veel ondernemers onbekende middelingsregeling. Met deze regeling bereken je jouw gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Over dit gemiddelde inkomen betaal je gemiddelde belasting. Deze optie is vooral handig als je werkt met een inkomen wat veel wisselt. 

In dit artikel lees je het antwoord op de vragen: wat is de middelingsregeling? Tot wanneer is de regeling geldig? En tot slot hoe vraag je de middelingsregeling aan bij de Belastingdienst?

Wat is de middelingsregeling?

Deez regeling is bedoeld om belastingplichtigen te helpen die inkomensschommelingen hebben gedurende een periode van drie jaar. De regeling houdt in dat het gemiddelde inkomen wordt berekend over een periode van drie aaneengesloten kalenderjaren en dat de belasting over dit gemiddelde inkomen wordt berekend. Het verschil tussen de berekende belasting en de werkelijk betaalde belasting wordt terugbetaald.

Deze regeling kan interessant zijn voor mensen die in de afgelopen drie jaar een hoger inkomen hadden dan in de jaren daarvoor. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij mensen die zijn begonnen met werken of die een promotie hebben gemaakt. Ook kan de regeling interessant zijn voor mensen die eenmalig een groot bedrag hebben ontvangen, zoals een ontslagvergoeding.

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan de middelingsregeling. Zo moet het gaan om drie aaneengesloten kalenderjaren en moet het verschil tussen de werkelijk betaalde belasting en de berekende belasting minstens € 545 bedragen voordat er een middelingsuitkering wordt toegekend. Verder geldt de regeling alleen voor de inkomstenbelasting.

Het aanvragen van de regeling kan ingewikkeld zijn en daarom kan het verstandig zijn om hulp te vragen aan een belastingadviseur of accountant. Ook is het belangrijk om te weten dat de regeling alleen kan worden aangevraagd nadat de belastingaangifte definitief is vastgesteld door de Belastingdienst.

Dat de middelingsregeling niet bekend is, blijkt uit de analyse van Knab. Gebleken is dat Nederlanders miljoenen euro’s laten liggen door onbekendheid met de middelingsregeling. In totaal werd er in 2017 87Wat is de middelingsregeling? miljoen euro uitgekeerd aan de middelingsuitkeringen. Als iedereen die recht had op de middelingsuitkering deze had aangevraagd, had het bedrag 348 miljoen euro geweest. De middelingsregeling loont vooral voor mensen waarbij het inkomen wisselend is. Denk bijvoorbeeld aan situaties aan een eenmalige ontslaguitkering, een tussenjaar of bij afkoop van alimentatie

Ook als ondernemer kan je recht hebben op deze middelingsregeling. De Belastingdienst berekent hoeveel belasting je zou moeten betalen aan de hand van je gemiddelde inkomen. Er wordt gekeken naar je inkomen van de afgelopen drie jaar. 

Tot wanneer is de middelingsregeling geldig?

Vanaf het moment dat de belastingaangifte definitief is, is het voor jou mogelijk om de regeling schriftelijk aan te vragen. Let wel op: er geldt een zogenoemde drempel teruggave. Je moet minimaal 545 euro terug ontvangen van de Belastingdienst, wil je de uitkering ook daadwerkelijk ontvangen. 

De regeling aanvragen kan tot drie jaar na de definitieve belastingaangifte. Het kabinet heeft besloten dat de regeling wordt afgeschaft. Je kan voor de periode 2022, 2023 en 2024 nog gebruik maken van de middelingsregeling. Hierna wordt deze regeling afgeschaft. 

Hoe vraag je de middelingsregeling aan bij de Belastingdienst?

Als je de middelingsregeling aan wilt vragen bij de Belastingdienst, dien je een verzoek om middeling inkomstenbelasting in te vullen. Dit verzoek dient ondertekent te worden en te worden verstuurd naar het adres van het belastingkantoor. Welk belastingkantoor dit is, kan je vinden op de laatste definitieve aanslag inkomstenbelasting. De berekening die de belastingdienst uit moet voeren, is ingewikkeld. Er wordt bij deze berekening bijvoorbeeld rekening gehouden met inkomsten uit werk, maar ook met bijvoorbeeld hypotheekrenteaftrek. Je kan er vanuit gaan dat je binnen 8 weken na ontvangst van het door jouw ingevulde verzoek, reactie ontvangt.

Hulp nodig bij het aanvragen van de middelingsregeling?

Wil je weten of deze regeling interessant voor jou is of heb je ander belasting- en administratie advies nodig? Wij kunnen voor je uitrekenen hoeveel je terug krijgt. 123Onlineboekhouding helpt ook met het correct invullen van de Belastingaangifte en de bijbehorende administratie. Ander bedrijfsadvies nodig? Ook dan helpt 123Onlineboekhouding. Neem vrijblijvend contact met ons op om te zien wat wij voor je kunnen betekenen.

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet